Back to All Events

Krachtgericht coachen voor leiders en coaches ism HRD Academy

Zet mensen in hun kracht en creëer flow in hun leerprocessen

DRIEDAAGSE OPLEIDING verdeeld over 3 volledige:
2 mei, 3 mei en 6 mei 2023


Krachtgericht coachen is een effectieve coachingsaanpak gericht op het optimaal benutten van het ‘psychologisch kapitaal’ (de innerlijke diamant) van mensen. In essentie gaat de aandacht naar het afstemmen op positieve kernkwaliteiten en idealen bij mensen, waardoor de natuurlijke groei en de ‘flow’ bevorderd worden.

In de methode wordt ook aandacht gegeven aan het hanteren van belemmeringen die verhinderen dat ze hun potentieel optimaal inzetten. Tijdens de driedaagse training, leer je de methode Krachtgericht coachen toepassen op coachees, medewerkers, collega's en op jezelf.

Hoe kan je als (interne of externe) coach, trainer, HR professional of leidinggevende het beste uit mensen halen? Hoe kan je de sterktes en kracht in mensen aanboren? Hoe kan je ervoor zorgen dat er een duurzame ontwikkeling ontstaat waarin zij hun kwaliteiten optimaal inzetten en hun idealen bereiken? Hoe zorgen we voor meer eigenaarschap, initiatief en besluitvaardigheid?  Hoe kan je je retentie- en well-beingbeleid waarmaken?

Krachtgericht Coachen is gericht op het optimaal benutten van het 'psychologisch kapitaal' (de innerlijk diamant) van mensen.  De aandacht gaat vooral naar de positieve kernkwaliteiten en idealen bij de ander, waardoor ‘flow’ bevorderd wordt.  In de aanpak wordt ook aandacht gegeven aan het hanteren van belemmeringen die verhinderen dat mensen optimaal in hun kracht kunnen staan.

Door het hanteren van Krachtgericht coachen, kunnen mensen meer handelen vanuit de eigen kern, ze functioneren meer vanuit wie ze werkelijk zijn en wat ze werkelijk willen, voorbij gewoonte-denkbeelden over henzelf en hun handelen.  Deze methode heet kernreflectie.

De methodiek is ingebed in een theorie over persoonlijke groei, die gebaseerd is op relatief nieuwe wetenschappelijke inzichten waaronder de determinatietheorie en de positieve psychologie.  In de aanpak worden elementen uit verschillende benaderingen (bijv. de positieve psychologie, U-theorie, Gestalt, de Diamantbenadering van Almaas, RET, NLP, mindfulness) gecombineerd tot een relatief eenvoudige, maar krachtige methodiek. 

De methodiek is door Prof. Fred Korthagen diepgaand wetenschappelijk onderzocht in allerlei contexten, waarbij is aangetoond dat Krachtgericht coachen leidt tot '3D-leren' of multi-level leren. Dit is leren dat diepgaand is en dat duurzaam doorwerkt in gedrag. De benadering wordt ondertussen internationaal toegepast en over de hele wereld worden trainingen en lezingen gegeven over deze methode.

Tijdens de driedaagse training leer je als deelnemer de methode Krachtgericht coachen toepassen op coachees, medewerkers en op jezelf.  


Wat mag je verwachten?

De belangrijkste opbrengst van de training is een toegenomen effectiviteit in het aanboren van de kracht van mensen en het creëren van flow in leerprocessen.

De volgende competentiegebieden krijgen daarbij aandacht:

  • Leerprocessen ondersteunen via het Broaden and Build Model (Fredrickson).

  • Opsporen van en werken met kwaliteiten, idealen en belemmeringen.

  • In samenhang benutten van de dimensies van denken, voelen en willen bij reflectieprocessen.

  • Interveniëren op verschillende lagen in de persoon door het hanteren van het ui-model en versterken van afstemming (alignment) tussen de lagen.

  • Flow in leerprocessen stimuleren.

  • Destructieve zelfbeelden transformeren naar ondersteunende zelfbeelden.

  • Werken met het hier-en-nu en 'lichaamsgewaarzijn'.

  • Benutten van presence en mindfulness in coaching en in het professioneel functioneren.

  • Kunnen werken met diverse verbale en non-verbale coachingstechnieken gericht op transformatief leren.

  • Bevorderen van autonomie en zelfsturing bij de coachee (eigenaarschap).

De opleiding werpt een nieuw licht op bekende elementen uit NLP, oplossingsgericht coachen en de mindfulnessbenadering. 

Facilitator

Karen Van Garsse

In 2011 ging Karen Van Garsse aan de slag als coach en kort daarna ook als teamcoach. In 2013 haalde ze haar Professional Certified Coach accreditatie bij ICF.

Karen is persoonlijk door Prof. Fred Korthagen (de grondlegger van Krachtgericht coachen) opgeleid en heeft 10 jaar onder zijn supervisie getraind.


Is de opleiding onderbouwd?

Deze training krachtgericht coachen is ontwikkeld in Nederland en is ideaal om op een korte termijn diepgaand te leren coachen en te leren hoe je anderen écht in beweging krijgt. Deze coachmethode is een synthese van goed werkende coachmodellen, therapieën en andere strekkingen. De methode werkt overtuigend en leert je op 3 dagen hoe je aan de slag kan met coachen van medewerkers. De opleiding is ervaringsgericht, er wordt geregeld geoefend naast het theoretisch kader. De bedoeling is dat je de volgende morgen aan de slag kan. 

De opleiding is wetenschappelijk onderzocht en voldoet aan multi-level leren. Dat wil zeggen dat ze diepgaand is, doorwerkt in gedrag en duurzaam is. De gedragsveranderingen zijn dus duurzaam. 

Is er voorkennis vereist om deel te nemen?

Het denk- en werkniveau van het hoger onderwijs is vereist en er wordt uitgegaan van een beheersing van basis coachingscompetenties zoals actief luisteren, samenvatten, doorvragen, feedback geven en empathie vertonen.

Voor wie?

De doelgroep is breed. De cursus is bedoeld voor in- en externe coaches, adviseurs, HR professionals, trainers, mentoren en leidinggevenden.  De opleiding is gericht op iedereen die met mensen wil werken vanuit kracht, talenten en kwaliteiten. 

Duur

3 dagen verdeeld over 3 volledige dagen: 2 mei, 3 mei en 6 mei 2023

Praktisch

  • Locatie: Het Leerklooster | Kloosterstraat 29, 9080 Beervelde

  • We werken van 9:30u tot 17:00u. Inloop vanaf 9:00u.

Meer info en inschrijvingen via HRD Academy

Next
Next
June 19

Krachtgericht coachende vaardigheden – de basis